Bujinkan Greece Dojo - Ninpo Taijutsu
Αρχική arrow Διδασκαλεία του Ninpo Taijutsu
Βασικές Προϋποθέσεις και Αρχές PDF Εκτύπωση E-mail

Τo Ninjutsu είναι μια πολύ παλιά πολεμική τέχνη, που εμφανίστηκε πριν περίπου 1.500 χρόνια στην εμπόλεμη μεσαιωνική περίοδο της φεουδαρχικής Ιαπωνίας.
Έχει σαν περιεχόμενο τεχνικές τόσο της άοπλης όσο και της ένοπλης μάχης. Το πιο βασικό κεφάλαιο του Ninjutsu είναι το Taijutsu. Εδώ μαθαίνει κανείς να χρησιμοποιεί όλο του το σώμα και όχι μόνο τα διάφορα μέλη του. Η βάση της εκπαίδευσης στο Ninjutsu, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, είναι η μετακίνηση, αυτό που στα Ιαπωνικά λέμε Tai Sabaki. Αν ο μαθητής κατέχει σωστά το Taijutsu, τότε η εκπαίδευση που ακολουθεί στα όπλα δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα. Αντίστοιχα η εκπαίδευση στα όπλα βελτιώνει το Taijutsu της άοπλης μάχης.
 
http://www.bujinkangreece.net/images/ninjutsu_bujutsu/shinobishoto_kabutowari_kunai_bujinkangreece.jpg

Αναφέρονται εννέα διαφορετικά Ryu (στυλ, σχολές,ρεύματα), που στέκονται σε άμεση τεκμηριωμένη σχέση με τον εκάστοτε Soke. Koryu 古流 bujutsu , kobujutsu 古武 είναι οι όροι για τις κλασσικές Ιαπωνικές σχολές. Οι μοντέρνες σχολές (judo, kendo, aikido) ονομάζονται αντίστοιχα shinbudo ή gendai budo.

Κλασσικές σχολές συνήθως χαρακτηρίζονται οι σχολές που έχουν ιδρυθεί πρίν την παλινόρθωση Meiji το 1876.

Άλλοι πάλι θεωρούν koryu bujutsu τις σχολές που ήταν καθαρά για το πεδίο της μάχης και έχουν ιδρυθεί το 16ο αιώνα ή και παλαιότερα.

Οι παλαιότερες σχολές ήταν σύνθετα πολεμικά συστήματα (sogo bujutsu) που εκπαίδευαν τον ασκούμενο σε μία ευρεία γκάμα από όπλα και τέχνες για να μπορέσει να επιβιώσει στο πεδίο της μάχης. Η χρήση των διαφόρων όπλων αλλά και της άοπλης μάχης διέπεται από μία σειρά κοινών αρχών και κινησιολογίας.

Συνήθως οι σχολές αυτές δεν απευθύνονταν σε μεγάλο πλήθος μαθητών αλλά σε ένα μικρό κύκλο όπου ο δάσκαλος μπορούσε να ασχοληθεί με τον κάθε εκπαιδευόμενο ξεχωριστά και να του δείξει ότι αυτός θεωρούσε απαραίτητο.

Για αυτό το λόγο η προσωπική σχέση δασκάλου-μαθητή παίζει τεράστιο ρόλο στη μετάδοση των σχολών αυτών.

http://www.bujinkangreece.net/images/bujinkan_greece/privet-collection_bujinkangreece_print.jpg

 

Aυτές οι σχολές λοιπόν δεν είναι απλά μυστικές πολεμικές τέχνες, που εξασφαλίζει μια ασυνήθιστα καλή αυτοάμυνα, αλλά σχετίζονται άμεσα με θέματα ασιατικής ιατρικής, χειροπρακτικής και φιλοσοφίας. Το Ninpo είναι κάτι πολύ περισσότερο από τέχνη του πολέμου και της μονομαχίας.
Είναι τρόπος ζωής και καθοδήγηση στη θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων, με σκοπό την χάραξη εκείνου του δρόμου, ο οποίος οδηγεί στην ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη με την φύση και τον εαυτό μας.

Είναι ο ειρηνικός δρόμος του πολεμιστή, το Bushido, ο οποίος στην πολεμική διάσταση της τέχνης βλέπει μόνο το μέσο και τον δρόμο για την πραγματοποίηση του σκοπού του. Η μάχη τελικά δίνεται μόνο ενάντια στο ίδιο μας τον εαυτό και στην διάπλαση του σώματος και του πνεύματος, η πένα και το σπαθί είναι δυο ισάξια εργαλεία.
Το αληθινό Ninpo είναι μόνο γι’ αυτούς, οι οποίοι θέλουν να αναπτύξουν την επιμονή και την αντοχή τους, με σκοπό έτσι να βρουν καλύτερους δρόμους για μια ευτυχισμένη και σίγουρη ζωή.


Η εκπαίδευση γενικά αναφέρεται και αποτελείτε από μεθόδους άοπλης και ένοπλης μάχης. Οι οποίες χωρίζονται σε 5 κύριες κατηγορίες μέσα απο τις 9 σχολές των Samurai & των Ninja / Shinobi:

Taihenjutsu 体 変 術 είναι ένα σύστημα κίνησης και θέσης που επιτρέπει στο ασκούμενο να προσαρμόζονται στο περιβάλλον του ή της μέσα από μια σειρά στάσεων και δεξιοτήτων κυρίως στηριζόμενη στην επιδεξιότητα, τον συντονισμό, την ευκινησία, και την ευθυγράμμιση των οστών (σώματος). Taihenjutsu μεταφράζεται χονδρικά "σωματική αλλαγή δεξιοτήτων," και χρησιμοποιείται από διάφορες σχολές του Bujinkan.

Περιλαμβάνει: Ukemi [κυβιστήσεις και αποφυγές απο χτυπήματα, κλειδώματα κ.α], Kamae [στάσεις του σώματος]....

 
http://www.bujinkangreece.net/images/ninjutsu_bujutsu/taihenjutsu_bujinkangreece.jpg

Dakentaijutsu 打拳体術 ειναι τα πολλαπλα χτυπηματα πανω στο σωμα του αντιπάλου. Βασίζεται στο Yoroi Kumi Uchi (Μάχη με Πανοπλία). Μέσα στο Densho αναφέρει οτι Dakentaijutsu δεν είναι απλώς μια μέθοδος χτυπημάτων. Είναι τεχνικές για να φτάσεις τον εχθρού στην άκρη, ή στα όρια του "θανάτου".

http://www.bujinkangreece.net/images/ninjutsu_bujutsu/63.jpg
http://www.bujinkangreece.net/images/ninjutsu_bujutsu/54.jpg

Koppo Jutsu 骨法術 Ο όρος Koppo συνήθως εκφράζεται ως "σπάσιμο των οστών". Ωστόσο, το kanji ΚΟ σημαίνει "κόκαλο" (骨) και "μέθοδος / δίκαιο / κανόνα» (法) PO ή ΗΟ, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, μια άλλη πιθανή ερμηνεία είναι η "μεθοδολογία της σωστής κίνησης του σκελετικού συστήματος".
Το Koppojutsu διδάσκει στους μαθητές πώς να επιτεθεί απευθείας στον πυρήνα της απειλής.
Αυτο σημαίνει επίθεση στο σκελετικό σύστημα του εχθρού (ο πυρήνας του πλαισίου του σώματός του).
Όταν η δομή των οστών του αντιπάλου είναι σε κίνδυνο, χάνει την ικανότητα να χρησιμοποιεί το σώμα του σωστά, και την ικανότητα να αναπνεύσει και να σκέφτονται σωστά λόγω του υψηλού βαθμού πόνου που προκαλείται από κάθε επίθεση.
Αλλά το πιο σημαντικό, έχει χάσει εντελώς την θέληση να πολεμήσουν.
Koppo Jutsu δεν είναι τα χτυπηματα και το σπάσιμο των οστών. 神伝虎倒流空手骨法術 Το Koppo είναι η πιο σημαντική ουσία της τεχνικής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις την απαιτούμενη ικανότητα, σωστής αναπνοής, σωστή αίσθηση του χώρου, και βασικότερο είναι ρυθμός & ο συγχρονισμός.
 
http://www.bujinkangreece.net/images/ninjutsu_bujutsu/koppojutsu_harrymitrou_bujinkangreece.jpg

Kosshi Jutsu 骨指術 Το πρόθεμα "kosshi" σημαίνει "τα οστά των δακτύλων", αλλά μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως η «ραχοκοκαλιά» για όλες τις μορφές των πολεμικών τεχνών, όχι μόνο του Bujinkan για τις εννέα σχολες.  Άλλες ιστορικές όνομασίες της μεθόδου αυτής ήταν Shitōjutsu (Η τέχνη και η χρήση των άκρων των δαχτύλων) 指頭 術 και hichōjutsu (Η τέχνη το να Πετας σαν το πουλι. 飛鳥 術 ).
 
http://www.bujinkangreece.net/images/ninjutsu_bujutsu/kosshijutsu_antonismitrou_bujinkangreece_hatsumi.jpg

Jūtaijutsu 柔体術 περιέχει μεθόδους χτυπημάτων, πτώσεων, στρευλώσεις και καθηλώσεις. Το μεγαλύτερο σημείο πίσω από τη μέθοδο Jutaijutsu είναι οτι ο  uke δεν μπορεί να ξεφύγη ή διαφύγη με οποιοδίποτε ukemi / ρολάρισμα.
 Στο Jutaijutsu χτυπάμε ή καταστρέφουμε τον αντίπαλο, αλλά η μεγαλήτερη ουσία είναι να αφήσουμε το έδαφος να κάνει την περισσότερη δουλειά για εμας!. Ο 14ο Soke της Hontai Yoshin-Ryu (本體 楊 心 流), Ishiya Takeo, άφησε δύο διάσημα "kuden" που συνδέουν με τον όρο του «metsuke 目付*»: "1 τα μάτια, 2 ταχύτητα, 3 θάρρος, 4 εξουσία "και" το να είσαι απαλός εξωτερικα, ισχυρός και δυνατος στο είναι σου».
 
http://www.bujinkangreece.net/images/ninjutsu_bujutsu/jutaijutsu_harrymitrou_bujinkangreece_jiujitsu_brazilian.jpg

Βασικές Προϋποθέσεις και Αρχές

Βασικές προϋποθέσεις και αρχές που αναπτύσσει ο μαθητής μέσα από τη διδασκαλεία  του  Bujinkan Greece Ninpo Taijutsu είναι οι ακόλουθοι:

 • Καλή ψυχολογία, Καλή φυσική κατάσταση
 • Αγνά κίνητρα και καλή προαίρεση
 • Καθημερινή μεθοδευμένη άσκηση
 • Πρακτική εφαρμογή της δράσης - αντίδρασης
 • Άρτια γνώση των βασικών τεχνικών και των παραλλαγών τους
 • Maai - σωστή απόσταση του σώματος και του πνεύματος
 • Tai Sabaki - σωστή μετακίνηση του σώματος 
 • Kyojitsu Tenkan - τακτικές αντιπερισπασμού
 • Ισχυρό kiai και kime - διοχέτευση ζωτικής ενέργειας  στις  τεχνικές και τα χτυπήματα
 • Νagare - ροή των κινήσεων
 • Τεχνίκές ρίψεων, στρεβλώσεων, ακινητοποιήσεις, τεχνικές ενάντια σε πολλούς αντιπάλους, αντιμετώπιση όπλων
 • Τεχνικές ένοπλης Μάχης. 

"Πάνω στη μάχη τίποτα δεν είναι δεδομένο. Σε μια πραγματική μάχη πρέπει να ξεχάσεις τα πάντα και ο αντίπαλος να μην μπορεί να καταλάβει τι θα κάνεις ή τι γνωρίζεις." (Masaaki Hatsumi Soke)

http://www.bujinkangreece.net/images/ninjutsu_bujutsu/the_way_of_ninja-bujinkan-greece.png

 

The Bujinkan organization incorporates the teachings of nine martial arts lineages known as (ryūha):

 • Togakure Ryū Ninpō Taijutsu (戸隠流忍法体術)
 • Gyokko Ryū Kosshijutsu & Koppo Jutsu (玉虎流骨指術) (玉虎流骨法術)
 • Kuki Shinden Ryū Happō Bikenjutsu (九鬼神伝流八法秘剣術)
 • Koto Ryū Koppōjutsu & Kosshijutsu (虎倒流骨法術) (虎倒流骨指術)
 • Shinden Fudo Ryū Dakentaijutsu (神伝不動流打拳体術)
 • Takagi Yoshin Ryū Jūtaijutsu (高木揚心流柔体術)
 • Gikan Ryū Koppōjutsu (義鑑流骨法術)
 • Gyokushin Ryū Ninpō (玉心流忍法)
 • Kumogakure Ryū Ninpō (雲隠流忍法)

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 07.08.17 )
 
English Croatian French German Greek Italian Japanese Spanish Serbian
Social Media

 

http://www.bujinkangreece.net/images/social_media/02.png
http://www.bujinkangreece.net/images/social_media/03.png
http://www.bujinkangreece.net/images/social_media/04.png
 http://www.bujinkangreece.net/images/social_media/01.png
 
Seminars 2019 - 20
http://www.bujinkangreece.net/images/bujinkan_greece/bujinkangreece_2017_themekanindokuson.jpg
Ka Nin Doku Son.
 - Perseverance of mutual respect.
 - Continuous mutal respect.
 - The noble pursuit of tolerance throughout one's life.

http://www.bujinkangreece.net/images/banners_2012/vintageninja_banner.jpg
Facebook Badge


Other Links
http://www.bujinkangreece.net/images/social_media/scubanauts_explorers_2.jpg http://www.bujinkangreece.net/images/social_media/tcs_groupgreece_2.jpg